Evropski sklad za regionalni razvoj

Veštački jezici

Alkemist • 28.01.2020
Veštački jezici
Zamislite situaciju u kojoj biste se s prodavačicom u obližnjem supermarketu sporazumevali na elfskom jeziku. Pokušajte da zamislite kako biste kafu u svom omiljenom kafeu naručili na klingonskom, jeziku ljudi iz televizijske serije Zvezdane staze. Ovaj jezik je godinama prisutan u popularnoj kulturi, recimo u knjigama, filmovima ili televizijskim serijama, a bio je usmeren samo na najvatrenije obožavaoce kojima su učenje i njegova upotreba predstavljali zabavu. Sa sve većom popularnošću franšiza, raste i broj onih kojima podvizi ove vrste predstavljaju poseban izazov. Baš zbog sve veće popularnosti, učenje jezika Dotraka iz Igre prestola ili jezika vilenjaka iz Gospodara prstenova danas više nije ništa neobično.

Jezike koji se ne razvijaju postupno, nisu nastali spontano i nisu deo kulture naroda, nazivamo veštačkim jezicima. Oni su obično stvoreni od strane pojedinca ili grupe ljudi, a njihova svrha je olakšavanje sporazumevanja među pripadnicima različitih jezičkih grupa. Formirani su planski, njihova gramatička pravila su pažljivo određena, a imaju i svoje pismo. Jednim od najpoznatijih i najrasprostranjenijih jezika smatra se esperanto, međunarodni pomoćni jezik za sporazumevanje.

Zaslužni za ekspanziju veštačkih jezika, koje poznajemo iz popularne kulture, prvenstveno su obožavaoci koji ih upotrebljavaju sve učestalije, koji su ih odvojili od njihovog izvora i preneli u svakidašnju upotrebu. Danas možemo na klingonskom jeziku da pročitamo Šekspirovog Hamleta, surfujemo Googlom ili otkrivamo Wikipediju. Klingonski jezik, čiji je autor Mark Okrand, već može da se uči i u omiljenoj jezičkoj aplikaciji Duolingo, o kojoj smo na našim stranicama već pisali. Niz onlajn alatki i vodiča moguće je naći za usvajanje drugih veštačkih jezika, kod kojih je zanimljivo to što ih, iako u manjini, govore svuda u svetu, pomažući da se stvori ili obnovi ljubav prema jeziku i prihvatanju drugih kultura.
Ključne reči:
Prijavi se i primaj novosti od nas

Pridružite se vodećim kompanijama koje redovno primaju naše novosti.

Naravno, uvek možete da se odjavite putem linka u njuzleteru.


Podeli
AUTOR
Alkemist
Alkemist
Prijavi se i primaj novosti od nas
Ovaj pristanak možete povući putem linka na kraju svakog njuzletera, pa ćemo, u slučaju povlačenja pristanka, Vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim pravilima o privatnosti.