Evropski sklad za regionalni razvoj

Fondacija Alkemist

Mi smo društveno odgovorna kompanija koja brine o ljudima. Izdvojili smo malo svoje dobre volje, vremena i novca kako bismo dotakli srca osoba kojima je potrebna pomoć.
Hteli bismo da pokažemo kako s ograničenim sredstvima i dobrom voljom možemo pomoći ljudima u svom okruženju. Neka to budu deca, žrtve ili izuzetni pojedinci neizmernog talenta kojima je potreban zamah.

Pred nama je još mnoštvo izazova, neverovatnih priča i pojedinaca, kao i novih poglavlja koja ćemo rado otvoriti s vama.

KATARINA TOMŠIČ

Pokretačka sila naše Fondacije Alkemist, koja pomaže ugroženoj deci, deci iz socijalnih porodica, socijalnim porodicama i izuzetnim pojedincima – jeste Katarina Tomšič, cenjeni stručnjak u oblasti socijalnog roditeljstva (usvajanje i hraniteljstvo) i zastupanja dece. Dobrotvornom, pravnom i publicističkom radu u Fondaciji posvećuje se predano i sa empatijom, koju crpi iz sopstvenog životnog iskustva, pošto je i sama usvojena. U svom radu povezuje se sa institucijama i javnim ličnostima iz čitave jadranske regije, a učestvovala je i u brojnim intervjuima u cilju destigmatizacije usvajanja i hraniteljstva.
AKCIJE KOJE SMO DO SADA ORGANIZOVALI:
2018

Kenija 2018.

U februaru 2018. ponovo smo doneli obilje veselja u Keniju, kao i konkretna poboljšanja uz pomoć donatora. Šarolika ekipa „Fondacije za bolji svet” ove je godine brojala 11 članova, što je najveći broj dosad. Za samo dve nedelje posetili smo svih 10 osnovnih škola koje učestvuju u projektu kumstva ugroženoj deci. Zajedničkim smo snagama uplatili 81 školarinu za školsku 2018. godinu. U Osnovnoj školi „Ragak” montirali smo prvi aparat za vodu za celu školu sa odgovarajućim instalacijama, a u istoj smo školi obnovili i učionicu koja se praktično raspadala na komade. Osnovnu školu „Uhanga” opremili smo ogradom oko zemljišta i ulaznim vratima, koja će im omogućiti da se pobrinu za sigurnost životinja u školi. Naime, škola poseduje koze, ovce i kokoške kako bi povećala samosnabdevanje i omogućila najmanje jedan dnevni obrok najugroženijoj deci.

07.02.
2014

Kenija 2014.

Kenija 2014.

Alkemist je ponosan što sponzoriše školovanje dvadeset osnovaca u Keniji.

01.02.
2012

„Naših prvih 1095 koraka”

U petak, 8. juna, u Festivalskoj dvorani u Ljubljani održan je humanitarni koncert povodom izdavanja prvog spomenara za usvojenike „Naših prvih 1095 koraka”. Autorka Katarina Tomšič u njemu je iznela bitna pitanja s kojim se tokom odrastanja susreću usvojenici, ali i usvojitelji. Fondacija Alkemist rado se pridružila projektu, pružila finansijsku podršku i pomogla u pripremi prevoda.

08.06.

Svatopluk Božak na RAAM-u

Vrhunske sportske uspehe može ostvariti jedino vrhunski čovek. Biciklista ultramaratonac Svatopluk Božak verovao je u sebe uprkos nezavidnoj finansijskoj situaciji i teškim životnim iskustvima. Inženjer mašinstva koji zajedno sa svojom porodicom teško preživljava mesece, ustrajao je na svom sportskom putu i sledio jedini cilj: da jednom završi najzahtevniju biciklističku trku na svetu – Race Across America. Deset dana i 15 sati neumornog pedalanja bilo je dovoljno da na cilj dođe šesti. U sklopu Fondacije Alkemist u Prevodilačkoj agenciji Alkemist želimo da pružimo podršku izuzetnim pojedincima koliko god možemo, zbog čega se posebno ponosimo Svat’inim – kako ga odmilja zovu prijatelji – postignućem. Fondacija Alkemist finansijski je potpomogla Svat’in poduhvat u Americi.

01.07.

Grupa „Relight” i prvenac „Evermore”

Grupa „Relight” i prvenac „Evermore”

Prvo je bila muzika, s njom je došla reč, a s rečju glas. U škripcu životnih iskustava iscrtavali su se doživljaji i emocije, akord po akord, slivali se u alegorijske metafore sa svim usponima i padovima, da bi se u težnji da isporuče harmonijsku savršenost sjedinili u nazivu ReLight.

ReLight je u martu preko Alkemista izdao svoj prvenac „Evermore” (Alkemist, 2012), a događaj je propraćen promotivnim koncertom u Staroj gradskoj elektrani. Album na kome se nalazi jedanaest autorskih pesama stvaran je u Studiju „Metelkova”, s producentom Rokom Podbevškom, a za konačni zvučni rezultat pobrinuo se Aco Razbornik u prestižnom ljubljanskom Studiju „Tivoli”. Album „Evermore” tematski se oslanja na svakodnevna stanja pojedinca i njegove refleksije o savremenom svetu, ostavljajući pritom prostor za intimnija preispitivanja turobnijih iskustava umetničke introspekcije.

01.03.
2010

S „Rožmarinkama” na humanitarnom koncertu „Budi kum detetu”

U nedelju, 7. marta, u ljubljanskoj Festivalskoj dvorani održan je humanitarni koncert povodom 15-godišnjice delovanja grupe „Rožmarinke”. Prihodi sa koncerta namenjeni su deci iz Doma za mlade Malči Beličeve. Podršku je pružila i Prevodilačka agencija Alkemist.

07.03.
2009

Alkemist za decu „Ostržeka”

Alkemist za decu „Ostržeka”

U rano zimsko jutro iznenadili smo decu u obnovljenom dečjem vrtiću „Ostržek” u Novom Mestu. Mališanima iz grupe „Pilići” darovali smo 53 slikovnice i nekoliko didaktičkih igračaka pomoću kojih će naučiti nešto novo.

24.12.

Sredstva za darivanje poklonili deci iz Doma Malči Beličeve

U Prevodilačkoj agenciji Alkemist odlučili smo da iskoristimo sredstva za darivanje poslovnih partnera i saradnika i da pedesetoro štićenika Doma za mlade Malči Beličeve odvedemo u vodeni park „Atlantis”. Tamo su se, uz kupanje, smejali i proveli ugodno zimsko poslepodne. Posle vodenog druženja pridružili su se rođendanskoj proslavi Fondacije Alkemist. Tako su se deca zasladila tortom i još nas više razveselila svojim vedrim dečjim osmesima.

16.12.

Alkemist podržao dečju eks tempore manifestaciju 2009.

Alkemist podržao dečju eks tempore manifestaciju 2009.

Na Međunarodni dan muzeja učenici škola triju opština – Dobrepolja, Grosuplja i Ivančne Gorice okupili su se na zelenoj površini ispred osnovne škole u Dobrepolju da bi u sklopu tradicionalne dečje eks tempore manifestacije od vrbe oblikovali rastuću skulpturu. Tokom sunčanog prepodneva iz vrbinih je grana postepeno nastajala skulptura koju su deca sama čistila od lišća i ugradila u uspravnu konstrukciju eko-kućice. Kada kućica bude ozelenela, pružaće hlad dobrepoljskoj deci. Oduševljenje dece i učenika moglo bi u budućnosti inspirisati izradu sličnih skulptura na drugim mestima, što žele i Alkemisti, koji podržavaju ovakve projekte mladih.

14.05.
2008

Mašine za pranje veša u Železnicima

Pokrenuli smo Fondaciju Alkemist s prvom akcijom u Železnicima, kada smo zajedno sa svojim partnerom BSH „Hišni aparati” mašinama za pranje veša darivali pet porodica koje su pretrpele prirodnu katastrofu.

15.01.
Prijavi se i primaj novosti od nas
Ovaj pristanak možete povući putem linka na kraju svakog njuzletera, pa ćemo, u slučaju povlačenja pristanka, Vaše podatke izbrisati. Daljnje informacije možete pronaći u našim pravilima o privatnosti.